Pravidelně jezdím na návštěvu k babičce na jih Čech. A pravidelně dostávám, kromě bohaté výslužky, osvědčené rady do kuchyně.
Když jsem si jednou stěžovala, jaký jsem pako na rejži a jako jediný východisko vidím nějaký stroj nebo speciální hrnec na vaření rýže, dostalo se mi podrobného návodu, jak si poradit i bez technologických zbytečností.
Nebavíme se tu o varných sáčcích ani o speciálních odrůdách rýže, ale o té nejobyčejnější levné sáčkové. Takže jestli jste taky doteď vyráběli nepoživatelnou kašovitou hmotu, třeba vám tenhle návod vylepší rodinný život stejně jako mně.
1) NAMOČIT
Rýže se namočí aspoň na 2 hodiny, pokud je jí větší množství, tak přes noc.
2) PROPLÁCHNOUT
3) ZALÍT VODOU
Několik centimetrů (3-5) nad výšku rýže (podle šířky hrnce). Uznávám, tohle chce trochu vychytat, ale rozhodně tam patří míň vody, než 1:3, jak většinou píšou v návodu na pytlíku.
4) DOCHUTIT
Tohle je spíš na osobních preferencích, já rýži většinou jenom osolím, maximálně přidám nové koření. Podle babičky přidejte sůl, kousek cibule, 5 hřebíčků, pár kuliček nového koření.
5) VAŘIT
Tady je ten hlavní trik. Přivést do varu, promíchávat a vařit 2-3 minuty. Přiklopit pokličkou a nechat 10 minut odstát. Tadáá!
Žádné komentáře:
Okomentovat