Kožná 14, Praha 1
Jelikož nás se Salátem naše kroky vedou nejčastěji na Staroměstské náměstí a do jeho okolí, tak i tento příspěvek bude o restauraci v této lokalitě. Naše chuťové pohárky jsme tentokrát uspokojili v MLEJNICI, která má pořadové číslo I. Na základě letmého pohledu do oken, který jsme učinili při našem předchozím toulání okolo, jsme se rozhodli, že se tam už jenom kvůli interiéru musíme rozhodně vrátit.
Když jsme vešli dovnitř, má představivost začala pracovat naplno a přišlo mi, jako bychom se přesunuli ze současné Prahy někam do venkovského stavení několik století zpět. Výmalba doplněná o starý nábytek navozovala pocit starých časů, přesto vše působilo útulně. A pokud byste si neměli při večeři se svým protějškem o čem povídat, můžete zhodnotit různorodé historické nástroje jako kolovrátky nebo staré vybavení domácností, které jsou hojně rozmístěné v celém prostoru.
K pití jsem si tentokrát neobjednala nic netradičního, ale zůstala jsem u staré dobré hnědé bublinkové limonády z Ameriky. Salát měl jako vždy čaj, který musí zhodnotit sám za sebe:
// Náhodou ne "jako vždy" - čaj si dávám jenom v zimě, pokud zrovna nemám chuť na svařák (a to se stává málokdy) nebo mám rýmičku. Klasický čaj z čerstvé máty v konvičce (ty mě vždycky baví, když si to člověk může sám nalévat a ve chvilce nepozornosti mu spadne poklička do hrnku a ...) s citronem a medem, co víc si přát. //
Po delší časové prodlevě, kterou jsem částečně způsobila svou nerozhodností mezi dvěma pokrmy a částečně klábosením o nesmyslech, jsme si zvládli objednat hlavní chod. Já si dala kuřecí prsíčka v bylinkách s míchanou zeleninou. Očekávala jsem, že prsíčka budou servírována na grilované zelenině (lilek, paprika, rajče,....), na kterou jsem se celkem i těšila. K mému zděšení ovšem přede mě číšník postavil talíř s vařeným květákem, brokolicí a mrkví a na tom ta prsíčka. Moc se mi do toho teda nechtělo, protože ani jeden ze zmíněných druhů zeleniny nepatří k mým oblíbeným. Pak jsem si ale řekla, že se obětuju, abych měla co hodnotit a k mé velké úlevě jsem to přežila a ani mi to neprovrtalo díru do bříška.
// Na fotce se zdá, že toho Šunka půlku snědla, ale takhle už to vypadalo od začátku, sorry za ten příbor. //
Prsíčka byla měkká, dobře okořeněná. Šťáva z nich pak dodala chuť zelenině pod nimi, takže nakonec i ona byla celkem dobrá. Bez šťávy by ale asi byla nemastná, neslaná. Holt né můj šálek kávy. Nakonec mě trochu mrzelo, že jsem si neobjednala něco ze speciální jídelníčkové rubriky „Co všechno se dá udělat z brambor“, kde jsem dlouho váhala nad jedním jídlem. Salát si spravil chuť talířem s kadeřavým salátem, jablky, zapečeným kozím sýrem a brusinkovým dresingem.
// Kozí sýr na toastu. Často se mi stává, že když si dám jako přílohu toast, přinesou mi čtyři ohořelé trojúhelníčky, ale tady nejen že byl chléb připravený ideálně dokřupava, ale dokonce celozrnný! //
Pauzu na slehnutí jsme prožili dalším klábosením a pozorováním interiéru. Salátova zvědavost je nezměrná, takže se rozhodl nakouknout do šuplíku, který byl na jedné straně stolu. K našemu úžasu ale nebyl jen tak ledajaký. Byl to šuplík hostů - papírové ubrousky se vzkazy z celého světa.
Jeden návštěvník to vzal i jako seznamku. V této restauraci se tedy neptejte na knihu hostů, ale na šuplík.
Jako vždy jsme nesměli opomenout ochutnat něco místního sladkého. Tentokrát se jednalo o “interaktivní” dezert. Přinesli nám kouli vanilkové zmrzliny obalenou v drcených pistáciích. V konvičce pak byla horká čokoládová poleva, doplněná o další pistácie, takže jsme si mohli na zmrzlinu nalít čokolády, co hrdlo ráčilo. Já jsem svou konvičku vyprázdnila hned, Salát chvilku váhal, ale nakonec na kouli nalil taky všechno. Bylo parádní sledovat, jak zmrzlina pod teplou čokoládou povoluje a pistácie po ní sklouzávají dolů. Chuťově nebyl tento dezert vůbec špatný, ale ve zmrzlině mi vadily kousky ledu, kvůli kterým jsem trochu zapochybovala o její kvalitě.
Nespornou výhodou Mlejnice je její rozlehlost. Když nechcete být hned v přední části, všem lidem na očích, můžete zaplout do velké zadní místnosti, ze které lze prosklenou stěnou pozorovat dvorek nebo střešním oknem nebe nad hlavou. Restaurace je nekuřácká.
Vaše Šunka
Žádné komentáře:
Okomentovat