V Jirchářích 12, 110 00 Praha 1
Tentokrát jsme se se Salátem shodli na tom, že bychom si dali něco lehčího, tak jsme zavítali do pizzerie Kmotra na Praze 1.
Přivítal nás velmi útulný interiér, připomínající středověké sklepení, který byl ozvláštněn moderními prvky, z nichž bych chtěla za sebe vyzdvihnout především lustry různorodých tvarů a barev a také obrázky, které visely po stěnách. Restaurace se skládá z „přízemní“ a „podzemní“ části, přičemž část kolem hlavního vchodu je kuřácká a spodní (sklepní) nekuřácká.
Jelikož jsme se Salátem nekuřáci, tak jsme šli do „podzemí“. A ještě že. Měli jsme to štěstí a chytli místo v blízkosti pece, takže jsme mohli sledovat, jak místní kuchař dělá pizzy. Pokud tedy chcete gurmánský zážitek spojit s vizuálním a vidět, jak se připravuje třeba právě Vaše pizza, tak jděte určitě dolů.
K pití jsem si jako již tradičně objednala domácí limonádu. Na rozdíl od dřívějška jsem si ale nedala malinovku, ale zázvorovku. Necítila jsem se ve své kůži, tak jsem chtěla zamávat s bacilama a posílit imunitu. Limča byla dobrá, akorát mi v ní vadily nadrobno nakrájené kousíčky zázvoru, které se daly brčkem snadno nasát až do pusy. Salát si dal mátový čaj.
Pizzy okolních hostů vypadaly opravdu lákavě, ale já nevěděla, kterou si vybrat, tak jsem si nakonec objednala salát Kuřátko. Když přede mě postavila servírka talíř přetékající zeleninou a masem, tak jsem děkovala pánu Bohu, že jsem odmítla nabízené pečivo. Ale nakonec jsem se přemohla a snědla vše do posledního rajčete. Směs se skládala z ledového salátu, rajčat a salátové okurky. Řekli byste, že to není nic extra. Vše ovšem bylo doplněno jablky, ořechy a hlavně kuřecím masem připraveným na karamelu. Právě karamel tomu všemu dodal takovou zvláštní chuť a kdybychom nebyli v restauraci a nebylo tam tolik lidu, tak bych talíř celý vylízala, aby ani kapička té karamelové šťavky nepřišla na zmar.
Salát vyzkoušel místní pizzu.
// Jak jinak než PRIMAVERA (tomato, mozzarella, grilovaná cuketa, paprika, lilek, listy čerstvého špenátu, čerstvá rajčata). K zelenině není co dodat, to je prostě úžasná kombinace, k tomu těsto křupavé tak akorát a chuťové pohárky mají o zážitek postaráno. //
Už když jsme si prohlíželi jídelníček, tak mi na ten dezert padly oči a já celou dobu přemýšlela, jestli je to ten onen a jestli bude chutnat jako tenkrát, když jsem ho měla poprvé a zatím bohužel naposled. Byl to teplý čokoládový fondant s krémem a kysanou smetanou. Musím konstatovat, že tento dezert překonal všechny mé představy. Pečený tak, že jen co jsem se ho lehce dotkla vidličkou, propadl se a zvnitřku se vylila lahodná čokoláda. A ve spojení s kysanou smetanou to nemělo chybu. Chvilku jsem přemýšlela i o tom, že si jich nechám pár udělat do krabičky na cestu domů, ale přece jen musím taky trochu dbát na svou linii.
Můj gurmánský protějšek završil naše hody domácím mrkvovým koláčem s ořechy a bílou čokoládou.
// Můj první. Mrkvový koláč. Na pohled nic extra, ale chutná výborně a hlavně je docela hutný, takže takováhle kostička vás dokonale zaplácne. Určitě ho zkusím vyrobit i doma. Ne, že by mi tady nechutnal, naopak, ale něco mi říká, že můj vztah s tímhle koláčem se vyvine nějak podobně, jako ten s tiramisu - od té doby, co si vyrábím domácí, už mi jinde tolik nechutná. //
Vaše Šunka
Žádné komentáře:
Okomentovat