neděle 14. srpna 2016

"Výtopna Palladium" od Saláta

Nám. Republiky 1, Praha 1
http://www.vytopna.cz/

Přiznám se, že tentokrát výjimečně nebylo předem rozhodnuto, kam se půjde. Bezpodmínečně jsme musely do obchodů s oblečením a botama od Václaváku po Náměstí Republiky a jídlo se prostě řešilo nějak operativně. Byla by ale škoda zahodit příležitost k hodnocení restaurace v nejbližším fastfoodu. Food court v Palladiu to jistil a jaké bylo překvapení, když jsme mezi Mekáčem, Káefcéčkem a Running sushi objevili takový klenot, jako je Výtopna.

Výtopnu trochu znám z doby, kdy bývala ještě jenom na Václaváku. Dlouho jsme plánovali rodinnou večeři a otec se několikrát pokoušel rezervovat stůl. Nakonec, mám pocit, jsme šli stejně na blind, ale to je teď jedno, protože jsme byli všichni děsně natěšený jak nám přijede pití ve vagónu. Stůl se našel, personál byl moc fajn i v totálně narvaný restauraci, ale proč roznášeli pivo “ručně” jsme se prostě zeptat museli. Kus kolejí byl prý politý pivem, takže bohužel vlak nejezdil. Sakra. Tak teď zpátky do Palladia.


Kvůli cenám jídel jsme sice chvíli váhali, ale jo, vždyť tady mají 1200 metrů modelový železnice a je to v centru, steak z buvola si dávat nemusím, tak o co jde. A hlavně mě přesvědčilo něco, co jsem ještě nikdy neviděla - to bych ráda zdůraznila jako důležitý argument - co oko ještě nevidělo, srdce prudce rozbuší :D. Zvlášť když mi trvalo určitě déle než minutu rozklíčovat, co to je vůbec za jídlo.

Tadá. Pizza kornoutky! V malé za 39,- a velké velikosti za 99,-. Několik druhů náplní od masové po zeleninovou. No, a protože se prostě nešlo rozhodnout pro jeden, zvolila jsem pro tentokrát něco jako “tapas” styl (opa, tapastaaajl). Seřadím náplně sestupně od té, co mi chutnala nejvíc: 1 - Šunka, mozzarella, smetana a ananas 2 - Špenát, smetana a parmezán 3 - Šunka, mozzarella a rajčatové sugo. Do klobásy jsem fakt nešla.

A takhle to vypadá. Jako decentní večeře super.



A k tomu bezová limonáda. Bomba! Domácí limonády servírují ve velké sklenici s ledem a citronem. Bezovou jsem snad opravdu lepší nepila, protože proč? Dávají do ní ještě jablečný mošt a med, parádní kombinace. Šunka měla zázvorovou. A to nejhlavnější, přijely nám na vlaku!

// Zázvorovka neměla chybu. Oproti minulé zkušenosti, mi tato opravdu chutnala. Bohudík v ní neplaval nadrobno nakrájený zázvor, takže opravdu bez problému. //




Kromě tradiční české i mezinárodní kuchyně nabízí ve Výtopně taky klasickou pizzu, třeba Salami, která se ve výsledku líbila i mně, protože na ní bylo celkem dost zeleniny.

// Tentokrát jsem se rozhodla pro Pizzu Salami a nelitovala jsem (rajčata, mozzarella, cibule, pikantní italský salám, paprika kozí rohy a kukuřice). Chuťově výborná pizza s celkem bohatou oblohou, pikantní tak akorát. //

U dezertu jako obvykle jdeme po největších specialitách, Šunka se rozhodla otestovat, co to bude ta “pečená čokoláda”. Nakonec přistál na stole vlastně čokoládový fondant.

// Dezert byl celkem zklamáním, očekávala jsem od toho něco jiného. Servírka přede mě postavila hrneček ve kterém byla v troubě rozehřátá čokoláda divné chuti... Nijak zvlášť mě to nezaujalo. //


A citronová panna cotta s lesním ovocem taky nevypadala špatně. Rozhodně mi chvíle po jídle zpříjemnila, ale sedmé nebe v ní neleželo.

Ve Výtopně je zážitek i cesta na záchod, kdy projdete postupně skoro celou restaurací, která je největší svého druhu, vejde se tam 400 lidí. Všude kolem vede železnice, a kde zrovna nevede, tam je vitrína s modely vlaků, stylové “pouliční” osvětlení nebo celý velký vagon uzpůsobený ke stolování.





Ve všední den odpoledne bylo ovšem ze 400 míst obsazeno něco kolem 20. Proto nás obzvlášť zarazilo, že nějak vázne obsluha. Po objednání bylo všechno na stole hned, ale veškerá interakce mezi tím trvala nesmyslně dlouho. I když obsluha prošla kolem několikrát, bez reakce na oční kontakt. Přijde mi příjemnější, když se dojde personál čas od času zeptat, jestli si ještě něco nedám. Tady se musíte “doprošovat” aby se u vás vůbec zastavili. A pokud už bych opravdu zaplatila a jako jediné východisko k upoutání pozornosti mě nenapadá nic jiného než se začít oblíkat a odcházet, asi někde něco úplně nefunguje. To je teda malé nepatrné mínus na dnešním dni.

Co se týká jídla, na své si tu přijde každý, o nepřeberném množství alko i nealko pití nemluvě, navíc prostředí a hlavně train service vás stoprocentně ohromí. Až zas budeme s drahým bloumat hladoví Prahou, rozhodně ho vezmu do Výtopny. V Palladiu mají otevřeno až do půlnoci, což by mělo stačit na prohlídku i tomu největšímu nadšenci do vlaků.

Váš Salát

Žádné komentáře:

Okomentovat